Prvi put u istoriji beogradske gastronomije…

_MG_6097…imali smo privilegiju da napravimo večeru koju su pratila vina jednog od najboljih poseda (Château) iz Bordoa (Bordeaux) – „Château Palmer“.

Pored privilegije dolaska „Château Palmer“-a u Beograd (nakon Kana, New York-a, Pariza, Hong-Kong-a…), možemo se pohvaliti i činjenicom da smo jedini na svetu dobili tu čast da uparimo vina sa lokalnom kuhinjom (a da to nije francuska) i pokažemo svetu da srpska kuhinja ima sve što je potrebno, samo joj fali malo marketinga.

Ideja „Povratak u Budućnost“ koja ima za cilj promovisanje lokalne kuhinje i svega što je autohtono, a čiji su pokretači Vanja Puškar (kuvar) i Nemanja Papić (somelije), je prepoznata od strane Palmera kao nešto autentično.

Stoga je Vanji i Nemanji dat zadatak, da ideju uparivanja lokalne kuhinje i svetski priznatih vina, sprovedu u delo.

Berbe koje su služene na večeri su birane prema ocenama najpoznatijeg svetskog ocenjivača Roberta Parkera, a koji ih je ocenio isto ili čak bolje od slavnog „Château Margaux“-a. Pored pažljivo biranih berbi, imali smo priliku i da probamo vina koja ne mogu da se kupe za novac, već predstavljaju prestiž vinarije.

Večera se odigrala u restoranu „Prime“ u hotelu „Crowne Plaza“ i bila je ograničena na mali broj ljudi.

Vanja, Nemanja i restoran „Prime“ vraćaju Beograd na gastronomsku mapu sveta.

JELOVNIK / LISTA VINA