_MG_7431Na našem prvom gastronomskom putovanju kroz Srbiju, gostujući vodič biće nam Gazdinstvo Cilić iz Jagodine, koje se već osam generacija unazad bavi vinom, što je oko 200 godina akumuliranog iskustva. Ovakva porodična tradicija je vrlo retka i u razvijenim društvima. Porodičnu istoriju danas predstavljaju otac Zoran, jedan od najuglednijih enologa u Srbiji, član državne Komisije za ocenjivanje vina tokom 40 godina bez prekida, i njegov sin Milorad koji je „jedini Srbin u poslednjih sto godina“ koji je u Bordou, prestonici francuskih vina, pozvan za predsednika žirija za ocenjivanje vina na prestižnom svetskom takmičenju Les Citadelles du Vin.

Još za vreme studija na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Milorad je odlazio na praksu u Francusku, Čile, Argentinu, SAD gde je otkrio da postoji velika potražnja za tehnološkim projektovanjem novih vinarija. Posle deset godina takvog rada, stvorio je impresivan portfelj od 89 projektovanih vinarija. Vinarije koje je tehnološki osmislio nalaze se u SAD, Argentini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kazahstanu, Gruziji, Azerbejdžanu… Najveća je ona kazahstanska, koja može da proizvede pet miliona litara vina godišnje. Svoju vinariju, u malom mestu u centralnoj Srbiji, projektovao je po najvišim svetskim standardima. To je jedna od pet vinarija u Srbiji koja se nalazi u samom vinogradu. Ta pozicija obezbeđuje da od trenutka kada se grozd ubere do početka prerade ne prođe više od 30 minuta.

Vina kreira u saradnji sa ocem. Kada su sadili lozu odlučili su se za bordoške sorte: kaberne sovinjon, kaberne fran, pti verdo i pino noar, a od belih sovinjon. Milorad je hteo da pokaže da u Srbiji od tih sorti mogu da se proizvedu kvalitetna vina kao i u svetu.

“Vina kreiramo po našem ukusu. Dobra strana tog pristupa: ako ne uspemo da ih prodamo, popićemo
Ih”, šale se Cilići.

Njihova vina nikada neće dobiti nijednu medalju. Pošto se obojica bave ocenjivanjem, odlučili su da nikada ne pošalju nijedno svoje vino na ocenjivanje. Ali zato Vi imate priliku da ih ocenite 5.aprila u našem restoranu, uz jela sa našeg menija:

  • Xomo Zero 2015, piće dobrodošlice
  • Ragu od divljih pečuraka u kori od hrskavog testa i susama, sa salatom od rotkvica, paprika i mladog luka, Fumé Blanc 2015
  • Teleći kotlet u peni od pirotskog kačkavalja sa prokeljom, pireom od šargarepe i paniranim griz knedlama, Onyx white 2013
  • Staroplaninska jagnjetina sa mladim krompirom, sotiranim brokolijem i pireom od belog luka, Cabernet&Merlot 2014
  • Fondan od crne čokolade, Onyx red 2013

Cena po osobi 5,000RSD (voda i kafa uključeni u cenu)
Informacije i rezervacije na 065 2165 020, 011 2204 129, 011 2204 030
Broj mesta ograničen